Vrei să te vindeci complet de trecut? Începe prin a-ţi ierta părinţii

 Mai ții minte durerile din copilărie? Ai un resentiment profund pentru modul în care părinții te-au crescut? Îi consideri vinovați de unele dintre circumstanțele actuale ale vieții tale? Este necesar să înveți să-i ierți!

Evident, nu suntem cu toții atât de norocoși încât să ne naştem într-o familie bună, cu părinți atenţi. Dar, spre deosebire de copii, a fi și a juca rolul de părinte nu este întotdeauna ușor. Și de multe ori de-abia când ajungem să avem propriii copii înţelegem și descoperim puterea de a ierta greșelile pe care părinții noștri le-ar fi putut face.

   Iartă-i pentru că nu au putut face mai bine

Ceea ce uităm adesea este că a fi un părinte bun nu este ceva ce poate fi învățat uşor. Așa că, înainte de a vă învinovăți părinții pentru ceva, gândiți-vă mai întâi că nimeni nu i-a învățat să-și îndeplinească rolul important pe care ei au decis să îl joace.

Capacitatea de a ne ierta părinții şi de a accepta limitările acestora este un semn principal de maturitate. Deseori îi vedem pe părinţii noştri în colegii noştri, în prietenii noştri, chiar şi în copiii noştri.

Dacă am fost respinşi în copilărie de unul dintre părinţi şi am rămas blocaţi la acel nivel, în mod inevitabil ne vom simţi respinşi şi de ceilalţi oameni.

Psihologul Robert Karen spune că iertarea este primul pas spre fericire, acceptarea propriei persoane şi maturitate.

   Elimină resentimentele

Crezi că este mai bine să ştergi cu buretele durerile sufleteşti din copilărie? Să clasezi dosarul fără să îl fi deschis?

S-ar putea să transmiţi copiilor tăi resentimentele pe care le ai faţă de unul sau altul dintre părinţi (sau faţă de amândoi). Împăcarea cu părinţii noştri este, într-un fel, o garanţie şi o promisiune pentru copiii noştri: „Suntem o familie frumoasă, în care fiecare îl înţelege, îl iartă şi îl iubeşte pe celălalt”.

Iertând, îţi faci cel mai mare bine ţie! Pentru că te eliberezi de resentimente, de frustrări, de durere. Nu degeaba se spune că iertarea ne face mai buni.

   Când durerea este prea mare şi nu poţi ierta, detaşează-te

A ierta nu este egal cu a aproba lucrurile rele pe care părinţii le-au făcut. Nu trebuie să ştergeţi cu buretele egoismul, răutatea, brutalitatea sau oricare dintre celelalte greșeli, defecte de caracter sau limitări pe care le-ar putea avea.

Însă primul pas spre vindecare îl reprezintă să te smulgi dintr-o relaţie traumatizantă, pentru a putea stabili alte relaţii, binefăcătoare. Este important să ne separăm de părinţi – adică să ne depăşim statutul unor copii dependenţi emoţional, statutul de victime, să recunoaştem adultul din noi care are capacitatea şi posibilitatea de a-şi modela propria-i viaţă în mod responsabil.

   Iertarea este o călătorie

A găsi puterea de a ierta, a ne descoperi maturitatea reprezintă o călătorie interioară lungă şi de multe ori complicată. Nu suntem oricând gata să iertăm. Cu cât trauma este mai mare, cu atât procesul este mai dificil. Însă liniştea sufletească şi libertatea pe care le oferă iertarea merită efortul.

   Șapte sfaturi simple care te vor apropia de misiunea vieții tale

Aspiri ca visele tale și menirea pe care o ai în această viață să se transforme în realitate? Aceste sfaturi simple, pe care probabil le cunoști deja, îți vor fi de ajutor, dacă ți le amintești și ții cont de ele:

   1. Ascultă-ţi inima – inima ta cunoaşte întotdeauna calea.

   2. Fii sincer cu tine însuţi. Ce te aduce mai aproape de menirea vieţii tale şi ce crezi că te îndepărtează?

   3. Înconjoară-te de oamenii care te iubesc, de cei care îţi apreciază individualitatea şi de cei care îţi încurajează libertatea personală.

   4. Întoarce-ţi atenția spre interior şi observă – ce te împiedică să faci ce îţi doreşti cu adevărat?

   5. Aminteşte-ţi că tu eşti persoana care ştie întotdeauna ce este cel mai bine pentru tine, chiar dacă cei din jurul tău nu sunt de acord. Până la urmă, nimeni nu te cunoaşte mai bine decât te cunoşti tu însuţi. Chiar dacă poate să ţi se pară dificil uneori, răspunsul se află întotdeauna în interiorul tău.

   6. Transformă orice îndoială şi tendință nefastă prezentă în interiorul tău şi ai încredere că Universul se asigură tot timpul că te afli pe drumul cel bun pentru tine.

   7. Trăieşte-ţi viaţa în prezent şi deschide-ţi inima – locul înţelepciunii tale interioare. Totul se află aici, în acest moment. Răspunsul există deja în prezent.

    Drum drept spre Lumină!

 Sursa: http://www.yogaesoteric.net 

3 comentarii

  1. Destul de dificil sa transformi indoiala,nejncrederea in sine,frica daca ai trait toata viata in ele,cum sa transformi daca nu ai fost invatat sa faci asta?Avem o vorba:,,am iertat dar n am uitat ,, pai inseamna ca n am iertat nk,primul pas spre iertare ,este uitarea.Eliberarea de traume si de multele programe mentale distructive si limitative autocreate sau induse prin tv,reclame ,mancare…este cu adevarat o munca asidua si tb facuta sub indrumarea unui profesionist in domeniu,pt ca ele sunt fixate in primul rand in metafizic si se manifesta in fizic prin comportament.

    Apreciază

  2. ” Nu stiu daca voi ati intalnit,dar eu sunt foarte bucuros ca DUMNEZEU mi-a dat ocazia ,in copilarie,sa intalnesc o carte scrisa de Regina Elisabeta -Carmen Silva,sotia regelui Carol I. Acolo am gasit urmatoarele :”De vei auzi de un erou care a cucerit razboaie si in urma lui a facut dreptate,sa stii ca a avut o mama buna. De vei auzi de un erou care a versuit si versul lui a schimbat sensuri de viata si frumuseti si inflacarari de inima ,sa stii ca a avut o mama buna”- si tot asa ,cam de vreo sapte eroi de felul acesta. Ei,mi-a placut enorm! ACEASTA ESTE FATA PE CARE TREBUIE SA O AVEM , SA O PREGATIM”. (parintele Arsenie Papacioc)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s